Şebeke sularının kireçli olması ve ürünlerin kireçleri çay kazanı haznesi içerisinde tutması sebebi ile kireç oluşumları tüm çay kazanı ve çay makinesi türlerinde , çaydanlıklar görülebilmektedir.Çay Kazanı kireç temizliği ürünün uzun ömürlü kullanılması için önemlidir.Aşağıda görselde aktarılan kireçli bir çay kazanıdır.Şimdi Çay Kazanı Kireç Temizliği İşleminden bahsedeceğiz.

Kireçler beyaz veya bölgeye göre toz kireç,katı kireç ve taş kireç gibi gözlemlenebilmektedir.
çay kazanı nasıl temizlenir ? sorularına cevap arayacağız.
Çay Kazanı Kireç Temizliğine Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir ?
Çay kazanı içini temizlemeye başlamadan önce ilk olarak ürünümüzün kireç seviyesini gözlemlemeliyiz.Kireç temizliği yapılacak ürünlerde eğer çok uzun yıllardır kireç temizliği yapılmamış ise ürüne uygulayacağınız asit kireç ile birlikte iç haznenize zarar verebilir.Kireç kalkarken krom veya bakır çay kazanı haznenize zarar verebilir.
Çay Kazanı Kireç Temizliği Ve Çay Makinesi Temizliği İçin Gerekli Malzemeler
Kireç temizliğine başlamadan önce ürünün havadar ve su bulunan bir bölüme çıkarılması gerekmektedir.
Çay kazanı kireç temizliği için gerekli malzemeler ise ;
- Asitik Eldiven yada Kalın Temizlik Eldiveni
- Koruyucu Gözlük
- Koruyucu Maske (Ağız Ve Burun kapatılmalıdır)
- Kireç Sökücü (Porçöz)


Ürün asitik çözülüme gireceği için asitik kokular oluşacaktır.Ağız ve burun kapalı olması önemli dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Sirke ile çay kazanı ve çay makinesi kireç temizliği yaparken ürünün saf sirke olması gerekmektedir.
Yukarıda aktarılan temizlik yöntemi yoğun kireçli ürün için Kireç sökücü kullanılmalıdır.
Limon tuzu veya saf sirke ile temizlik hafif kireçli ürünlerde kullanılabilir daha kolay yöntemlerdir.
Çay Kazanı Kireç Temizliği Nasıl Yapılır ? Porçöz Veya Kireç Sökücü İle Kireç Temizliği Yapımı
Çay kazanı temizlerken ürünün 1/3 oranında sıcak su olmalıdır.Sıcak su üzerine kireç sökücü asit eklenir.Eklenen kimyasal ortalama 2lt olmalıdır. Ürün içerisinde asit maksimum 15dk bırakılmalıdır.
Ürünün içinde kireç dökülmesi sonrasında duman çıktığını gözlemleyeceksiniz. Ürünü 5 dakika sağ tarafa,5 dakika sol tarafa öne ve arkaya 5 dakika alt tabanda kireç sökücüyü temas ettirip ürünü boşaltınız.
Ürünün mümkünse ters çevirip alt tarafından tornavida sapı gibi bir malzeme ile hafif vurarak kalan kireç düşmesi sağlanır.
LÜTFEN DİKKAT ! Ürün içerisinde sökülmeyen kalmış kireç eğer düşmüyor ise kazıma yapmayınız. Ürünün içerisinde çıkmayan kireç sonraki temizliğinizde ayrılacaktır.
Çay Kazanı Kireç Temizliği Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir ? Temizlik Sonrası Çay Kazanı Su Damlatması Problemi Neden Olur ?
Çay Kazanı içerisinden kireç sökücü dökülmesi sonrasında ürün içerisini mümkünse tazzikli su ile çay kazanı içerisi yıkanmalıdır.Ürünün asit teması olan her bölümüne suyu temas ettirip duruladıktan sonra ek olarak sıcak su ile çay kazanı içerisi yıkanmalıdır.
Ürünün tüm kireç temizlik işlemleri tamamlandıktan sonra çalıştırılmaya başlanması sonrasında çay kazanın ısındıkça su damlamaları gözlemlenebilir.Temizlik sırasında çay kazanı izolasyonu su çekecektir ve ısınması sonrasında ürün terleme yapacak ve su damlamaları gözlemlenecektir
Çay kazanı su damlatması 6 saate kadar ürün boyutuna göre devam edebilmektedir.
Çay Kazanı Ne Sıklıkla Temizlenmeli
Çay kazanları 6 ay süre ile temizlenmelidir.Çok sık yapılan temizlikler iç haznenize zarar verir.Altı ay süre ile yapılan çay makinesi veya çay kazanı kireç temizliği daha yararlı olacaktır.
Çay Kazanı Bakım Temizlik Ve Servis Hizmetleri
Çay kazanı bakım ve temizlik işlemler için 0216 540 0 666 veya 0541 781 6737 nolu telefonlardan profesyonel destek alabilirsiniz.
Çay kazanı temizlik ve bakım hizmetleri ile ilgili videomuz aşağıdadır.